Wybielanie zębów – jaka dieta?

13 września 2021

Krystyna Mancewicz

13 września 2021

Aby zabieg wybielania zębów przyniósł trwały efekt, należy  być przygotowanym do respektowania tzw. białej diety. Pełny efekt zabiegu wybielania zębów pojawi  się w trakcie ok. dwóch tygodni. Podatność zębów na powrót do stanu przed wybielaniem zębów zależy od  struktury szkliwa.  Niezależnie od stopnia porowatości i sposobu wybielania, na który po konsultacji z lekarzem się zdecydujesz, musisz wiedzieć, których potraw unikać po zabiegu. Nie będzie to specjalnie trudne, ale warto być przygotowanym. Produkty spożywcze niezależnie od stopnia ich przetworzenia są bogate w barwniki pochodzenia naturalnego oraz  te sztucznie dodane. Bezpośrednio po wybielaniu zębów, w celu uniknięcia ponownego przebarwienia, należy stosować białą dietę. Zanim przedstawiamy listę składników potraw, których należy unikać oraz tych, które można spożywać, proszę przeczytać kilka rad.

Po wyjściu z gabinetu

Nie wolno palić papierosów! Wiem, że każdy lekarz tak mówi, ale jeśli jesteś palaczem, to powstrzymaj się jak najdłużej od pierwszego papierosa po zabiegu. Wybielanie nie jest zabiegiem stresującym. Mam nadzieję, że świadomość odzyskania promiennego uśmiechu doda motywacji.

Zęby bezpośrednio po zabiegu mogą stać się chwilowo nadwrażliwe. Dlatego unikaj gorących i bardzo zimnych napojów lub potraw. Na wszelki wypadek możesz zaopatrzyć się w pastę  do zębów nadwrażliwych. Tutaj możesz przeczytać więcej o leczeniu nadwrażliwości zębów.

Wybielanie zębów – z czym to się je, a z czym nie.

Konieczność wybielania zębów bierze się stąd, że naturalna barwa została trwale „zabrudzona”. Bezpośrednio po zabiegu zęby są znów narażone na oddziaływanie barwników, dlatego stosuj białą dietę co najmniej przez 3 dni.

Nie wolno pić:

kawy, herbat, także ziołowych, soków owocowych, czerwonego wina

Nie wolno jeść:

-kolorowych  owoców w każdej postaci, także dżemów, konfitur, galaretek

– warzyw takich jak buraki, czerwona kapusta, szpinak, pomidor, papryka, marchew, rzodkiewka, szczypior, sałata, czerwona cebula, dynia, pestki słonecznika (w łupinkach)

– czerwonego mięsa, także wędlin i ryb o intensywnej barwie

– wszystkich potraw doprawionych barwiącymi przyprawami (np. curry, kurkuma, chili, papryka)

– gotowych sosów i przecierów

– żółtka jajka

– czekolady, cukierków, galaretek

Białą dieta – najczęściej wybierane produkty

Mimo, że podczas białej diety nie można jeść większości tego, co spożywamy na co dzień, to nie grozi nam śmierć głodowa. Co prawda z owoców pozostają nam tylko banany, ale białych warzyw mamy już sporo.

Biała dieta – warzywa:

– biała kapusta, kalafior, biała rzepa, ziemniaki, biały ryż, kalarepa, biała fasola, seler, cebula, czosnek, korzeń pietruszki, białe szparagi, cukinia bez skórki

Biała dieta – mięsa:

– drób – kurczaki lub indyki

– ryby – np. dorsz, halibut, morszczuk, sola

Biała dieta – nabiał:

– mleko, naturalny jogurt, kefir, maślanka, twaróg, sery o białej barwie (mozzarella, feta, ser kozi)

Biała dieta – pieczywo

– chleb i bułki bez dodatków takich jak śliwki, żurawina itp.

Przygotowanie się do białej diety może być okazją do przemyślenia i poprawienia własnych  nawyków żywieniowych. Warto się do tego  przygotować nie tylko ze względu na chęć utrwalenia i utrzymania efektu białych  zębów.

Każdy dobry dentysta udzieli szczegółowych wskazówek i rozwieje wątpliwości. Zapraszam na wizytę.

O autorze

Krystyna Mancewicz

Od dziewięciu lat prowadzę własną wymarzoną klinikę stomatologiczną Artodonto. Zapewniam moim pacjentom pełną opiekę dentystyczną na najwyższym światowym poziomie. Możliwe jest to dzięki zgranemu zespołowi lekarzy i asystentek oraz perfekcyjnemu opanowaniu ultranowoczesnych technologii, które nie byłoby możliwe bez ciągłego dokształcania się. Sprzęt to nie wszystko. Przede wszystkim trzeba chcieć i umieć korzystać z niego dla dobra pacjenta.

Kontakt

Klinika Stomatologiczna Artodonto.

00-193 Warszawa Śródmieście

ul. Stawki 4a i Stawki 6